Vergroenen: goed voor milieu en portemonnee

Vergroenen is een mes dat aan twee kanten snijdt. Enerzijds help je het milieu, anderzijds scheelt het – op termijn – in je portemonnee. Zeker nu de temperaturen dalen en de thermostaat omhoog gaat, is het misschien tijd om hierover na te denken.

Hot
Bij dit nadenken, zou je misschien meteen in overweging kunnen nemen of je alle maatregelen die je zelf bedenkt, zoals zonnepanelen, warmtepomp, isolatie etc., uit eigen zak betaalt of dat je misschien gebruik gaat maken van een lening. Dit laatste kan vaak tegen prima voorwaarden omdat vergroenen nu eenmaal ‘hot’ is.

Natuur
Zo’n lening is bijvoorbeeld de Energiebespaarlening, verstrekt vanuit het Nationaal Energiebespaarfonds. Niet alleen particulieren, ook VvE’s en bedrijven kunnen aankloppen. Het grote voordeel is niet alleen dat deze lening tegen een lagere rente wordt verstrekt, maar dat deze ook op elk gewenst moment boetevrij kan worden afgelost, mocht dit mogelijk zijn. Maar of je nu leent of niet: door de juiste energiebesparende maatregelen in je huis wordt de energierekening in elk geval lager en is ook de natuur blij met je initiatief.

Halve ton
De rente staat vast gedurende de looptijd van de lening en die looptijd is vastgesteld op 7, 10 of 15 jaar, afhankelijk van de geleende som. Het minimale leenbedrag is 2.500 euro, maximaal kun je 25.000 euro lenen. Ga je voor een echte ‘nul-op-de-meter-woning, dan loopt de leenmogelijkheid zelfs door tot 50.000 euro.

Verkoop
Kijk voor meer informatie op de site www.energiebespaarlening.nl. Hier vind je alle informatie over de lening en de energiemaatregelen waarvoor de lening geldt. Ook kun je hier checken of je in aanmerking komt voor een lening. Let wel op, want net zoals voor alle andere leningen geldt ook hier: check vooraf bij je bank of financieel adviseur of een lening in je financiële plaatje past. Maar lukt dit, dan willen wij je als Garantiemakelaar nog iets meegeven om te overdenken: energiebesparende maatregelen maken je huis interessanter voor een koper, mocht je ooit tot verkoop overgaan.