Verbouwen: de andere optie

Weinig aanbod, hoge huizenprijzen: het is niet altijd eenvoudig om een ander stulpje te vinden dat aan al je wensen voldoet. Kijk daarom eens kritisch naar je eigen huis. Met een verbouwing is vaak veel moois te maken van je vertrouwde plekje.

Of of
Of verhuizen of verbouwen? Het is niet altijd een even gemakkelijke overweging. Beide kanten hebben haken en ogen. Maar wie al een tijdje op zoek is naar een andere woning en die niet gevonden krijgt op basis van de eigen wensen kan checken of de huidige woning wél aan die wensen zou kunnen voldoen. Dat heeft veel voordelen, waaronder mogelijke waardevermeerdering voor later. Absoluut een punt om te overdenken als je niet hoeft te verhuizen omdat je naar een andere plek in het land moet.

Tweede hypotheek
Heb je het geld niet meteen liggen voor een verbouwing, dan zijn er een paar opties voor financiering mogelijk. Zoals een tweede hypotheek of allerlei leningen en subsidies voor energieneutraal of -besparend bouwen. Aan deze leningen zijn voorwaarden en kosten verbonden, dus laat je in alle gevallen goed adviseren om uit te vinden hoe zo’n constructie in jouw financiële totaalplaatje past. Want of je überhaupt in aanmerking komt, is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de hoogte van je inkomen, de waarde van je woning, je huidige hypotheek en of het gaat om een nieuwe keuken of een verduurzaming van je huis. En denk aan bijkomende kosten zoals bijvoorbeeld de notaris, die in sommige gevallen met een bezoekje vereerd moet worden.

Energie
Als het gaat om energiebesparende maatregelen, dan zijn er financieringsvormen beschikbaar die mogelijk interessanter zijn dan een tweede hypotheek. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www.energiebespaarlening.nl.

Goed voorlichten
Wil je het vrijgekomen geld voor andere zaken dan woningverbetering gebruiken, dan vervalt de fiscale aftrekbaarheid. Houdt er bovendien rekening mee dat als de huizenprijzen weer zakken, je mogelijk in een ‘onder water’-situatie terecht gaat komen. Denk er daarom niet te lichtzinnig over en laat je goed, deskundig en uitgebreid voorlichten door een financieel adviseur met kennis van hypotheek- en belastingzaken alvorens te handelen. Dat geeft rust.